Kost för hälsa
Mål med presentationen
• Du lär dig något nytt om kosten och matvanor.
• Du funderar över dina egna matvanor.
• Du bestämmer dig för att göra en förändring som du känner kan gynna din hälsa långsiktigt.
• Du sätter realistiska mål med de förändringar du bestämt dig för att göra.
För hälsan
Kroppen behöver lagom med energi för att fungera bra, det vill säga så många kalorier som man gör av med. Både för lite och för mycket kan leda till allvarliga hälsoproblem. I Sverige är hälften av alla vuxna överviktiga. Samtidigt är två procent underviktiga.
Naturligt fiberrik mat, som grönsaker, frukter, fullkornsprodukter, nötter och frön hjälper till att hålla vikten. Medan mycket läsk och sötsaker, vita varianter av bröd, ris och pasta, rött kött och charkprodukter ökar risken att gå upp i vikt. Även alkohol innehåller många kalorier och påverkar också hälsan på andra sätt. Bland annat ökar alkohol risken för cancer.
För personer med undervikt kan det i många fall behövas särskilda kostråd, särskilt för den som är underviktig på grund av en ätstörning. I sådana fall är det viktigt att ta kontakt med vården.
Mer mat från växtriket ger kost för hälsa
När det gäller mat är det lätt att stirra sig blind på enskilda näringsämnen eller livsmedel. Men eftersom allt hänger ihop är det viktigt att ha ett helhetsgrepp.
Nyckeln till bra matvanor är mer mat från växtriket, lagom mycket och varierat. Genom att äta många olika sorters mat är det lättare att få i sig det kroppen behöver för att må bra, samtidigt som risken att få i sig för mycket av skadliga ämnen minskar.
https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/broschyrerfoldrar/kostraed_webb.pdf
Tallriksmodellen för dig som rör dig regelbundet
För dig som rör dig regelbundet kan grönsaksdelen och potatis-pasta-gryn-delen vara lika stora.
För dig som är mycket fysiskt aktiv, och därför behöver mycket energi, kan potatis-pasta-bröd-gryn-delen ökas ännu mer.
Tallriksmodellen för dig som rör dig mindre
Många rör sig för lite. Du som inte har möjlighet att öka den fysiska aktiviteten behöver minska på kalorierna på olika sätt. Ett sätt att göra det är att minska på mängden potatis, pasta, bröd och gryn och i stället äta mer av grönsaker och rotfrukter. Genom att öka på just grönsaker och rotfrukter, som i de flesta fall innehåller mycket fibrer och färre kalorier, kan man bli mätt trots ett lägre kaloriintag. För att bibehålla eller minska vikten krävs samtidigt flera andra åtgärder.
Matvanekollen
Matvanekollen – till snabbtestet!
Matvanekollen Få koll på vad du äter!
Svara på några frågor om vad du äter i snabbtestet ”Matvanekollen” och få tips och inspiration för hur just du kan äta lite mer hälsosamt.
Frukost
Dagens första måltid bryter nattfastan och ger kroppen energi inför dagen. Måltiden kan se ut på olika sätt men det är bra om måltiden innehåller något från följande grupper:
• mjölkprodukt t.ex. mjölk, yoghurt, fil
• bröd/gryn/flingor t ex smörgås, gröt, müsli
• frukt, bär, grönsak
Lunch och middag
Använd ”Knytnävsmodellen”
1 knytnäve proteiner, 1 knytnäve kolhydrater & 2 knytnävar grönsaker
Nyckelhålsmärkningen
• Ett återkommande tips är att kolla efter Nyckelhålet. Det är Livsmedelsverkets symbol som hjälper dig att hitta mat med mindre socker och salt, mer fullkorn och fibrer och nyttigare eller mindre fett.
• Det som förenar mat och maträtter som är Nyckelhålsmärkta är att det är ett nyttigare val i just den livsmedelsgruppen.
• Nyckelhålet hjälper dig både när du lagar maten själv och när du köper färdigmat. Läs mer på www.nyckelhalet.se. Där hittar du bland annat många goda Nyckelhålsrecept – så att du kan njuta nyttigt
Vill du ha stöd i att förändra dina kostvanor för att få mer energi till ditt arbetssökande? Kontakta Abilitys duktiga coacher!